Logo

Open Source

iTendo gelooft vol overtuiging in Open Source (OS) software. De kracht van een groep wereldwijd opererende ontwikkelaars is enorm en neemt alleen maar toe met het gebruik en acceptatie van de software.

Wij geloven dat deze ontwikkeling niet te stoppen is en zien ook allerlei commerciƫle bedrijven die zich hierop aanpassen en met alternatieve verdienmodellen komen. De tijd dat bedrijven zich puur bezig hielden met software verkoop zijn voorbij. De ontwikkeling richting cloud en SAA zijn hiervan goede voorbeelden.

Het is echter niet weggelegd voor alle bedrijven om eigen mensen in dienst te hebben die al deze ontwikkelingen volgen en goede keuzes maken welke gereedschappen (OS-tools) te gebruiken. Een stuk expertise op dit terrein is onontbeerlijk en dit is waar iTendo zich positioneert.

De basis van de Open Source beweging is voor een belangrijk deel gelegd door de hele Linux ontwikkeling. Tegenwoordig vormen Linux servers met Apache ruim 2/3 deel van het totale bestand! Microsoft met ongeveer 15% aandeel op webservers is hier al verre in de minderheid.

Ga je kijken naar scriptalen die gebruikt worden op webservers dan is PHP hier veruit de grootste met wereldwijd een aandeel van ongeveer 35% deel op alle webservers. ASP van Microsoft is hier met ongeveer 10% de tweede speler. Er zijn dus nog veel kleine partijen in dit segment. Wij verwachten hier nog een verdere consolidatie.

De tabel hieronder geeft een aantal software gebieden weer en bekende Open Source en Commerciƫle oplossingen.

Soort software

Open Source

Commercieel

Besturingssysteem

Linux

Windows

Webserver

Apache

IIS

Scripttaal

PHP

ASP

Database

mySQL / PostgresQL

Oracle / DB2

Kantoorapplicatie

LibreOffice

MS Office

Mail

Thunderbird

Outlook

CMS

Joomla

IBM Lotus Web / Sharepoint

Webapp framework

Yii

Why pay when you can get it for free!

De mensen achter iTendo specialiseren zich reeds vele jaren op deze Open Source producten.